Implantul dentar, de obicei, este realizat din titan, si este un înlocuitor eficient oferind condiții de siguranță dovedită pentru radacina dintelui artificial. Deoarece acesta este plasat în osul maxilar și datorita faptului ca se integrează perfect cu osul natural, implantul dentar formează o baza stabilă și robusta pentru orice dinte de înlocuire.

Tipurile de implanturi dentare disponibile sunt urmatoarele:

Implanturile endostale sau intraosoase sunt cele plasate în interiorul osului maxilar. De obicei, au formă de șuruburi mici, cilindri sau plăci, si sunt cele mai frecvent utilizate tipuri de implant.

Implanturile subperiostale sunt  formate dintr-un cadru metalic inserat în osul maxilar imediat sub ţesutul gingival. Pe măsură ce se vindecă gingia, cadrul metalic se fixează în os. Stâlpii ataşaţi la acest cadru ies prin gingii. Ca şi la implantul intraosos, dinţii artificiali se montează pe aceşti stâlpi.

Indiferent de forma danturii, inalta sau joasa, robusta sau subtire, exista posibilitati medicale de a construi si implanta radacini artificiale pentru orice tip de situatie.