Un implant dentar este o rădăcină artificiala a unui dinte, care este plasată în osul maxilar pentru a inlocui un dinte lipsa sau pentru a crea un stalp de sustinere pentru o proteza dentara. Implanturile dentare pot fi o opțiune pentru persoanele care au pierdut unul sau mai multi dinți din cauza unei boli parodontale, a unui traumatism sau din cauza unui alt motiv.

Tipuri de implanturi dentare

Endostal (în os): Acesta este cel mai frecvent tip de implant dentar. Includ șuruburi, cilindri sau lame chirurgicale plasate în osul maxilar. Fiecare implant are unul sau mai multi dinti protetici. Acest tip de implant este folosit, în general, ca o alternativă pentru pacienții cu poduri sau proteze dentare mobile.

Subperiostală (pe os): Acestea sunt plasate pe partea de sus a maxilarului si sunt utilizate pentru pacienții care nu sunt capabili de a purta proteza convenționala și care au înălțimea osului minima.

Este un candidat pentru implanturi dentare?

Candidatul ideal pentru un implant dentar trebuie sa aiba o stare bună de sănătate și o stare buna  a danturii in sine. Este nevoie de os sanatos in maxilar pentru a susține implantul, iar cei mai buni candidați sunt cei care au țesutul gingival sanatoas si nu sufera de boli parodontale, in special.

Implanturile dentare sunt strâns legate de starea țesuturilor gingivale și a osului subiacent din cavitatea bucala

Înlocuirea unui singur dinte – Dacă lipsește un singur dinte, poate fi inlocuit cu un implant si o coroana dentara atasata.

Înlocuirea mai multor dinti – Dacă lipseșc câțiva dinți, se pot realiza coronite dentare ce se vor spijini pe bonturile implanturilor in sine.

Inlocuirea intregii danturi – Dacă lipsesc toti dintii, se pot realiza mai multe implanturi si se va atasa o proteza completa care se va sprijini pe implanturile realizate oferind o fixare mai buna si mai functionala decat in cazul variantei de proteza dentara clasica.

Una din cauzele de reusita a unui implant dentar este cantitatea și calitatea osului în care urmeaza sa fie amplasat. Maxilarul – partea superioară din spate, a fost în mod tradițional una dintre cele mai dificile zone pentru a plasa cu succes implanturi dentare din cauza cantității de os insuficientă și de calitate slaba, aflata si in imediata apropiere a sinusurilor din aceasta zona. Augmentarea sinusală poate ajuta insa la corectarea unor astfel de probleme.

Se pot realiza prin metode chirurgicale moderne si reconstructii si adaugari de os pentru a obtine o baza solida necesara realizarii implantului dentar in sine.

            Ce trebuie sa fac daca am un implantul dentar?

După cum știți, proprii dinții necesită ingrijire permanenta si vizite regulate la medicul dentist. Implanturile dentare sunt la fel ca dintii dumneavoastra proprii. și ei necesita aceleasi metode de intretinere, inclusiv periajul si folosirea atei dentare. Dupa realizarea tratamentului in sine, medicul stomatolog va va concepe un plan de ingrijire si control cat mai adecvat pentru noua dumneavoastra dantura.