Osul in sine are nevoie de stimulare pentru a se menține forma precum si densitatea acestuia. În cazul alveolelor osoase care înconjoară și susțin dinții, stimularea provine din dinții înșiși. Când un dinte se pierde, lipsa de stimulare determină pierderea osului alveolar. Se înregistrează o scădere de 25% în lățime a osului în timpul primului an de la pierderea dinților și o scădere generală în înălțime în următorii câțiva ani.

Cu cat vor fi mai multi dinți lipsa cu atât mai multa funcție se va pierde in consecinta. Acest lucru duce si la aparitia unor probleme estetice dar și funcționale deosebit de grave, în special la persoanele care si-au pierdut intreaga dantura. Și problemele nu se opresc aici. După ce osului alveolar dispare, si osul de sub el începe să se resoarbă .

Poate fi conservat osul sau recuperat pentru a fi posibila realizarea implanturilor dentare?

Grefarea de os în locașurile de extracție unde a avut loc resorbtia osoasa poate ajuta la conservarea volumul osos necesar pentru plasarea implantului. Exista, de asemenea tehnici moderne chirurgicale disponibile pentru a regenera partea osoasa care a fost pierduta in vederea obtinerii de substanță osoasă necesară pentru fixarea implanturilor. In cazul acesta un implant dentar va fi foarte folositor pentru a mentine in strare buna maxilarul.

Cum se realizeaza implanturile dentare si cine le realizeaza?

Este nevoie de o echipă intreaga de medici si tehnicieni pentru a le evalua, planifica, implanta si pentru a realiza coronitele dentare, puntile si/sau protezele care se ataseaza deasupra implanturilor și care sunt vizibile în cavitatea bucala.

            Echipa de implantologie dentara este formata dintr-un medic specialist stomatolog, un chirurg BMF cu specializare în chirurgia de implant; un stomatolog specializat in restaurare dentara, care planifică și plasează restaurările dentare si un tehnician de laborator dentar care va realiza dintii noi in sine.

Plasarea implanturilor dentare necesită o procedură chirurgicală speciala prin care sunt create canalele unde vor fi introduse implanturile în osul maxilar. Implanturile sunt apoi montate în situsurile create astfel încât să fie în contact apropiat cu osul. Ele necesită, în general un interval de timp de două până la șase luni pentru a fuziona la nivelul osului înainte de a putea incepe realizarea restaurărilor dentare si a coronitelor dentare in sine.

Care sunt avantajele daca optati pentru un implant dentar?

Inlocuirea dintilor nu afecteaza starea celorlalti dinti, ca in cazul lucrarilor clasice cand se pot pierde doi dinti sanatosi pentru a fixa lucrarea si nu in ultimul rand, se va opri pierderea de masa osoasa din osul maxilar prin oprirea resorbtiei in sine.

Ce facem daca lipsesc mai multi dinti?

Spre exemplu, daca toti dintii de jos lipsesc, se pot realiza doua pana la sase implanturi pentru a sustine o proteza dentara inferioara. Daca toti dintii de sus lipsesc, atunci se pot realiza patru implanturi dentare care vor sustine o proteza superioara. Astfel de proteze pot fi fixe sau mobile, in functie de preferinte si de avantaje si dezavantajele care le implica.

Ce tip de întreținere necesită implanturile dentare?

Tehnologia moderna din zilele noastre implica realizarea de implanturi la care nu pot apare defectiuni. Cu toate acestea, implanturile au nevoie de întreținere. Este important sa avem o buna igiena orala zilnica, inclusiv periajul si folosirea atei dentare ete foarte indicata pentru a controla expunerile la bacterii. Este de asemenea important sa vizitam periodic medicul dentist si igienistul dentar.care detin instrumente speciale ce sunt necesare pentru  o curățare buna a  implanturilor dentare in asa fel incat sa nu se deterioreze suprafața lor metalica. Controlul periodic la medicul dentist este obligatoriu pentru a monitoriza evolutia unor astfel de interventii.