Implanturile dentare au schimbat mult imaginea serviciilor de stomatologie în ultimii 25 de ani, in sensul imbunatatirii ei.          

Ca și în multe alte proceduri de tratament din domeniul medicinei dentare, astăzi implanturile dentare implica nu numai descoperire științifică, cercetare și înțelegere ci si multa experienta si practica efectiva. Si pentru ca este vorba despre o disciplina medicala de reconstructie, in mare parte este nevoie si de multa arta nu numai de stiinta.

 Acest site va ajuta să vă familiarizati cu cunoștințele de care aveți nevoie pentru a face alegeri în acest sens in cunoștință de cauză si va mai ajuta sa va alegeti profesioniștii din domeniul sănătatii dentare de care aveti nevoie, functie de problemele de sanatate ce trebuiesc rezolvate.

Să începem cu începutul: un implant dentar este de fapt un înlocuitor pentru rădăcina unui dinte pe care l-ati pierdut din diverse motive. Implanturile dentare sunt fixate în osul maxilar si nu sunt vizibile doar daca cineva priveste foarte insistent locul de fixare sau daca sunte-ti in timpul unei consultatii stomatologice realizata de catre un medic specializat.

            Ele sunt folosite pentru a fixa coronita dentara sau dintele nou in sine. Implanturile de acest gen sunt realizate din titan, care are o greutate redusă, un material puternic si rezistent dar și biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu va fi respins de către organism. Titanul și aliajele de titan sunt cele mai utilizate metale în realizarea implanturilor osoase dentar. Implanturile dentare au cea mai mare rata de succes  comparativ cu orice dispozitiv chirurgical implantat.

            Plasarea implanturilor dentare in locul dintelui sau al dintilor pierduti ajută la menținerea formei maxilaruli și a densitatii lui. Acest lucru mai inseamna ca participa implicit si la sprijinirea scheletului facial și, în mod indirect a structurilor de țesut moale – țesutul gingival, obraji si buze.

 Astfel de implanturi ajuta mult si la realizarea masticatiei, la realizarea zâmbetului, a vorbitului si a bunei dispozitii oferind confort psihic maxim.

Sunt un candidat bun pentru implanturi dentare?

Daca ati pierdut unul sau mai multi dinti atunci sunteți un candidat bun pentru implanturi dentare. Este important sa aveti o stare bună de sănătate totusi. Chiar daca suferiti de anumite afectiuni ele pot fi realizate dupa consultarea medicilor specialisti in prealabil. Este bine sa stiti ca daca suferiti de exemplu, de diabet necontrolat, cancer, radiatii in zona fetei, fumat, alcoolism sau parodontoza netratata este posibil ca reusita implantarii dintelui sa fie mica. Este important sa spuneti medicului stomatolog totul despre starea dumneavoastra de sanatate (trecut și prezent), împreună cu toate medicamentele pe care le luati si sa consultati si medicul de familie in eventualitatea in care exista boli nedescoperite inca .

Realizarea oricarui implant dentar necesită o evaluare detaliată realizata si de medicul stomatolog pentru a vedea daca nu exista si alte metode la care se poate apela, mai putin invazive dar si pentru a vedea care este starea osului unde urmeaza sa fie realizat implantul.

 Astfel de lucruri implica analiza intregii danturi, a muscaturii precum si radiografii de specialitate (raze X), care pot include scanări 3D, cunoscute sub numele de tomografie computerizată (CT).