În ciuda îmbunătățirii serviciilor stomatologice, milioane de americani sufera de pierderea dintilor,  mai ales din cauza cariilor dentare, a gingivitelor sau din cauza  leziunilor. Timp de mulți ani, singurele opțiuni de tratament disponibile pentru persoanele cu  lipsă de dantura au fost  lucrările protetice (protezele dentare).In prezent exista insa o solutie mai buna, anume implanturile dentare.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt inlocuiri de rădăcini de dinte. Astfel de implanturi ofera o bază solidă pentru fixare permanenta insa pot fi si detasabile si sunt făcute pentru a se potrivi perfect cu dintii naturali ai fiecarei personae in parte.

Care sunt avantajele implanturilor dentare?

Există multe avantaje pentru implanturi dentare,  cum ar fi:

  • aspect îmbunătățit, implanturile dentare arata ca si cum ar fi dintii dvs. proprii. Și pentru că ele sunt concepute pentru a fuziona cu osul in care sunt implantate, ele devin permanente;
  • imbunătățirea vorbirii, un avantaj pe care protezele dentare nu il ofera, cei ce le folosesc avand probleme in pronuntarea cuvintelor;
  • confort îmbunătățit, cu mult mai bun decat cel oferit de catre protezele dentare;
  • folosindu-le se poate manca foarte usor. Implanturi dentare funcționează ca dintii dvs. proprii, permițându-vă să mănâncati alimentele preferate cu încredere și fără durere;
  • confort propriu maxim. Implanturile dentare vă pot da înapoi zâmbetul și va pot face sa vă simțiți mai bine;
  • ofera in mod cert o imbunatatire a sanatatii cavitatii bucale. Implanturile dentare nu necesita reducerea si/sau pierderea altor dinți, ca in cazul puntilor dentare de sprijin. Implanturile individuale permit, de asemenea un acces mai ușor in spatiile interdentare si o igiena mai buna dentara;
  • ofera durabilitate mare. Implanturile sunt foarte durabile și rezista mulți ani.  Un implant dentar bine realizat poate rezista intreaga viata;
  • sunt foarte comode. Nu sunt necesari adezivi dentari ca in cazul protezelor si nu sunt mobile ca acestea.

Care este rata de success a implanturilor dentare?

Poate varia, in functie de locul de implantare, insa, in general, rata de success este de 98%. Bine ingrijite si protejate pot dura intreaga viata.

Poate oricine apela la implanturile dentare?

In  cele mai multe cazuri, cine poate suporta o extracție dentară de rutină sau o interventie chirurgicala de tip stomatologic, poate suporta si un implant dentar. Pacienții interesati trebuie să aibă gingiile sanatoase si osul dentar in stare buna. De asemenea, ei trebuie să se ingrijeasca de o bună igienă orală și sa viziteze regulat cabinetul stomatologic.

Persoanele care fumeaza, persoanele care suferă de tulburări cronice necontrolate mult timp – cum ar fi diabetul zaharat sau bolile de inima  sau pacienții care au facut sedinte de radioterapie în zona capului / gâtului trebuie să fie evaluate individual. Dacă aveți în vedere realizarea unui implant dentar, discutați cu medicul stomatolog pentru a vedea dacă acestea sunt potrivite pentru dumneavoastra sau nu.

Costurile implanturilor dentare se deduc din asigurarile de sanatate?

În general, costurile implanturile dentare nu sunt acoperite de asigurarile sociale de sanatate în acest moment. Unele tipuri de asigurari medicale private prevad astfel de deduceri, insa trebuie intrebat in mod clar furnizorul in ce conditii.

Ce trebuie facut pentru obținerea unui implant dentar?

Primul pas în procesul de obtinere a unui implant dentar este dezvoltarea unui plan de tratament individualizat. Planul se adapteaza functie de nevoile specifice și este pregătit de o echipă de profesioniști specializați cu experiență în chirurgia orală și in stomatologia restauratorie.

Apoi, se implanteaza efectiv radacina artificiala a dintelui, care este confectionata din titan, facand priza in osul maxilar in locul dintelui lipsă. Procesul de vindecare poate dura de la șase până la 12 săptămâni. După ce implantul s-a consolidat in osul maxilar si dupa ce se vindeca bine locul implantarii,  se atașeaza dintele pe bontul implantat.

Materialele folosite au culori asemanatoare cu dintii naturali in asa fel incat potrivirea sa fie aproape perfecta, fara a se sesiza dintele nou implantat.

Cat de dureroase sunt implanturile dentare?

Cele mai multe persoane care au solicitat implanturi dentare spun că există foarte puțin disconfort implicat în această procedură. Se utilizeaza  anestezie locală iar majoritatea pacienților sustin ca sunt mai putin dureroase decat extracțile dentare in sine.

Dupa realizarea unui implant dentar, pot apare dureri ușoare ce pot fi tratate cu medicamente pentru durere sau cu antiinflamatorii precum Paracetamol sau Nurofen si Aspirina.

Cum se îngrijesc  implanturie dentare?

Implanturile dentare necesită aceeași ingrijire  ca și in cazul dinților reali, inclusiv periaj, folosirea aței dentare, clătirea cu  apă de gură antibacteriena, și in mod obligatoriu vizite regulate la medicul stomatolog.